• BERJAYAKAH POLIS MENANGKAP ORANG YANG BERSEMBUNYI ???

  Kes SMS ugut, waran tangkap Ahmad Ramzi
  May 11, 09 3:57pm
  Waran tangkap dikeluarkan terhadap Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubi - bekas setiausaha politik Datuk Seri Idris Jusoh - kerana gagal tampil membantu siasatan berhubung SMS ugutan kepada tiga ADUN Umno bulan lepas.

  Sebelum ini, polis telah cuba mengesan bekas calon BN Marang itu di kediaman beliau di Terengganu dan Kuala Lumpur tetapi gagal.

  Ahmad Ramzi diminta menemui atau menghubungi pegawai penyiasat kanan Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Terengganu, ASP Mohd Hadzwan Zulkefle di talian 09-62 46 222.

  Ahmad Ramzi kini bertugas sebagai pegawai khas Idris, sekarang pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara).

  Pada 13 April lepas, beberapa ADUN Datuk Rosol Wahid (Ajil), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri) dan Zakaria Abdullah (Paka) menerima SMS , antaranya berbunyi "YB tak sayang nyawa?".

  Mesej ringkas itu kemudian dijadikan alasan mereka bertiga dan tujuh lagi ADUN Umno enggan hadir pada hari kedua persidangan DUN Terengganu keesokannya.

  Dalam siasatannya, polis telah menahan seorang kerani syarikat swasta berusia 31 tahun dari Seri Kembangan, Selangor, di Bandar Baru Bangi pada 20 April lepas, kerana disyaki menghantar SMS itu.

  Lelaki itu dibebaskan setelah ditahan reman selama tujuh hari.

  Sebelum ini dilaporkan polis telah mengambil keterangan daripada beberapa saksi berhubung kes itu dan hanya menunggu Ahmad Ramzi untuk tampil memberi keterangan.

2 comments:

 1. Insan says:

  SETIAUSAHA Politik bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir (tengah) ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu di sini, hari ini, bagi membantu siasatan berhubung kes penghantaran khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan bunuh kepada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN), bulan lalu. - Foto Imran Makhzan
  May 12, 2009 2:25 pm

 1. Insan says:

  Sumber: http://www.hambali1.blogspot.com/

  Tuesday, May 12, 2009
  POLIS – DR RAMZI TERLIBAT
  (Mutakhir) Sah, Dr Ramzi terlibat. Itu kata polis menurut laporan Utusan Online dan Bernama hari ini.Kenyataan itu dibuat Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner II Hamzah Mohd. Jamil.Bercakap kepada pemberita di Kuala Terengganu, Timbalan Ketua Polis Terengganu SAC II Hamzah Mohd Jamil berkata mereka mempunyai bukti untuk mempercayai Dr Ramzi terlibat dengan penghantaran SMS itu.

  Menurut Bernama, polis turut merampas dua unit komputer riba dan sebuah modem di rumah bekas pegawai kanan menteri besar itu di Kampung Kubang Parit, Kuala Terengganu kira-kira 3 petang semalam.Pada 13 April lepas, tiga ADUN Umno: Datuk Rosol Wahid (Ajil), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri) dan Zakaria Abdullah (Paka) menerima SMS ugutan, antaranya dilaporkan berbunyi "YB tak sayang nyawa?".

  SMS itu dijadikan alasan 10 ADUN BN termasuk ketiga-tiga mereka yang menerima SMS itu enggan hadir pada hari kedua persidangan DUN Terengganu pada keesokan hari.Hamzah berkata, dengan penahanan Dr Ramzi, yang juga calon BN bagi parlimen Marang, polis yakin siasatan terhadap kes itu sudah 95 peratus selesai.

  Beliau berkata ahli politik itu kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu untuk siasatan lanjut dan akan direman mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah jika siasatan tidak dapat dilengkapkan dalam tempoh 24 jam.

  "Sebaik siasatan lengkap, polis akan merujuk kertas siasatan kes ini ke pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk mendapatkan arahan lanjut," Hamzah dipetik berkata.
  Itu pendapat polis. Bagi saya sehingga orang yang dituduh dibuktikan bersalah, barulah boleh mengatakan seseorang itu bersalah.Orang yang sedang disoalsiasat tidak semestinya beliau bersalah atau boleh disabitkan kesalahan.

  Bagaimanapun, persoalan bermain di kepala, kenapa beliau tidak mahu memberikan kerjasama lebih awal dan sedia disiasat sehingga menyebabkan polis mengeluarkan waran tangkap?
  Jawapan ada pada Dr Ramzi sendiri.Bukan setakat tidak mahu bekerja sama dengan polis lebih seminggu tetapi tempoh tiga hari yang diberikan kata dua oleh polis pun, ‘dilanggar’ Dr Ramzi.

  Akhirnya, dia tertangkap juga. Apa ‘kekebalan’ yang ada pada orang kuat Idris ini sehingga beliau sanggup ‘engkar’ arahan polis?Persoalannya, apakah Dr Ramzi seorang sahaja terbabit atau beliau hanya menjadi wayang kulit. Kalau begitu tok dalangnya siapa?

  Tengah hari tadi, Dr Ramzi dibawa ke satu destinasi tidak diketahui selepas disoalsiasat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu kira-kira tiga jam.Ironinya juga pelbagai laporan akhbar berbeza-beza apabila The Star Online dalam laporannya pada 12.05 tengah hari tadi mengatakan Dr Ramzi secara sukarela hadir (turns himself) di Ibu Pejabat Polis Terengganu untuk membantu siasatan.

  Utusan Malaysia Online pada jam 12.01 tehgah hari pada laporan awal melaporkan Dr Ramzi Zubir hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu bersama beberapa orang rakannya.Namun yang sah, Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner II Hamzah Mohd. Jamil mengesahkan penangkapan itu berkata, polis mempunyai bukti bahawa Dr Ramzi terlibat dalam penghantaran SMS yang mengandungi ugutan bunuh itu.

  Utusan Online pada 1.48 petang ini melaporkan Polis Terengganu menahan Dr. Ramzi bagi membantu siasatan kes penghantaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berbaur ugutan kepada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) pada pertengahan April lalu.
  Dr Ramzi ditahan pada pukul 8.30 pagi ini sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu.
  Menurut Berita Harian Online Dr Ramzi yang baru sampai ke Terengganu pagi tadi dari Kuala Lumpur, terus dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, setelah polis semalam mendapatkan perintah waran tangkap terhadapnya apabila gagal hadir ke balai polis selepas tempoh tiga hari yang diberi kepadanya untuk berbuat demikian tamat jam 3 petang semalam.

  Dr Ramzi yang dipercayai digari kemudian dibawa ke dua buah kereta dan kelihatan sugul.
  Menurut beberapa wartawan, mereka dimaklumkan, Dr Ramzi dibawa ke destinasi yang tidak diketahui.
  Cerita selanjutnya klik sini!...
  Posted by Hambali Abd Latiff at 2:31 PM 0 comments
  Labels: Dr Ramzi, idris, sms ugutan, Terengganu
  MUTAKHIR...DR RAMZI
  Semua akhbar di Kuala Lumpur sudah tahu.
  Polis sudah berjaya memberkas bekas Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu (Datuk Seri Idris Jusoh).
  Datuk Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir kini ditahan polis.
  Di mana beliau ditahan dan di mana beliau sedang disoalsiasat belum diketahui  Cerita selanjutnya klik sini!...
  Posted by Hambali Abd Latiff at 11:26 AM 0 comments
  Labels: Ahmad Ramzi, idris, Terengganu

Leave a Reply

PERTANYAAN DAN PERBUALAN

VIDEO KAITAN

Photos

JARINGAN MAKLUMAT